Ben je al een tijdje aan het nadenken of je wel of niet moet gaan starten met handelen in cryptovaluta? En weet je niet hoe je moet beginnen? Wat zijn de risico’s en wat kan je doen om die zo klein mogelijk te maken? Gelukkig zijn er genoeg tips die je stap voor stap kunt volgen.

Voordat je gaat beginnen

Het aan te raden om je eerst te verdiepen in de wereld van cryptovaluta. Lees verschillende artikelen over wat crypto betekent en ontdek eerst wat de verschillende cryptovaluta inhouden. Welk platform gebruiken ze, hebben ze een zware belasting op het milieu, hoe is de koers tot nu toe verlopen, is het een nieuwe cryptovaluta of bestaat het reeds een tijdje? Dit zijn allemaal vragen die je eerst moet gaan onderzoeken, voordat je besluit je eigen geld te gaan gebruiken. Tevens is het verstandig verschillende cryptowebsites en apps te vergelijken op hun tarieven en welke service er wordt aangeboden.

Maak een voorzichtige start

Let erop dat je alleen geld gebruikt dat je nu niet nodig hebt. Zo voorkom je dat je in financiële problemen komt. Verstandig is ook om een gedeelte van dat geld – bijvoorbeeld de helft – weg te zetten op een spaarrekening, zodat je niet alles in één keer gebruikt en altijd wat geld achter de hand hebt wanneer dat ineens nodig is. Dan bepaal je een limiet in hoeveel je wilt gaan investeren. Als je daar niet overheen gaat, beperk je het risico om financieel in de problemen te komen. De investering kan je natuurlijk in één keer inleggen, maar het is verstandiger als je eerst klein begint en met een minimuminleg begint te oefenen. Zo kan je een beetje spelen met cryptovaluta die al een tijdje op de markt zijn, zoals BTC of Litecoin. Kijk ook eens naar wat nieuwere cryptovaluta en ontdek de verschillen.

Wat meer gevorderd

Zodra je wat meer ervaring hebt, kan je altijd de keuze maken om meer geld in te gaan leggen. Wederom is hier van belang dat je nooit meer inlegt dan je kunt missen. Heb je wat winst gemaakt en wil je nog meer gaan handelen, zet dan een percentage van de winst weg op de spaarrekening en gebruik een ander deel voor het opnieuw inkopen van cryptovaluta. Zo kan je Dogecoin kopen, Ethereum, of Polkadot. Lees goed waar ze voor staan. Probeer zo min mogelijk geld van je bankrekening af te halen om in te kopen. Staat de koers lager dan het moment van inkopen? Laat het geld dan rustig staan. Geduld wordt meestal wel beloond.