Padel, je kunt er niet langer meer omheen. De sport, die zo op het eerste gezicht lijkt op tennis, is enorm in opkomst. Onlangs werd in mijn buurt zelfs de bestaande outdoor tennisbaan omgebouwd tot padelbaan. Padel is inmiddels de snelst groeiende sport en in 1992 is het eerste wereldkampioenschap gehouden waar toen 11 landen aan deelnamen. In Nederland kwamen de eerste padel verenigingen vanaf 2010 van de grond. In 2011 is de Nederlandse padelbond opgericht. Vele duizenden mensen wagen zich inmiddels op de padelbaan en die vind je dan ook overal bijvoorbeeld bij Valkencourt Valkenswaard waar je lessen kunt volgen en waar ook toernooien georganiseerd worden. Maar om deel te nemen aan een toernooi is het natuurlijk wel handig dat je iets af weet van padel. Google op spelregels padel en je begrijpt al snel dat er toch wel verschillen zijn met tennis, de sport waar padel van afstamt. Daarom gaan we hier wat dieper in op de spelregels van padel zodat ook jij goed voorbereid de baan op kan.

Spelregels padel

De padelbaan ziet er hetzelfde uit als de tennisbaan, maar is kleiner. Een heel belangrijk verschil is dat de wanden die om de baan staan ook onderdeel zijn van het veld. De puntentelling is wel hetzelfde als bij tennis en als je niet bekend bent met tennis is dat nog wel even een puzzel. Maar maak je geen zorgen: dat went snel. Het spel wordt meestal gespeeld met twee tegen twee spelers. De eerste service speel je vanuit je rechter servicevak en de bal moet diagonaal naar de tegenstander worden geslagen. Je moet de bal eerst laten stuiteren en je mag hem pas slaan als hij niet hoger dan je navel komt, een belangrijk verschil met tennis. De bal mag een keer stuiteren voor je hem terugslaat, maar dat hoeft niet. De bal mag ook tegen de wand komen voordat je hem terugspeelt. Je mag de bal ook terugslaan via de eigen wanden. Echter, als de bal zonder stuiteren tegen de wand van de tegenstander slaat, verlies je een punt en dat geldt ook als de bal meer dan een keer op jouw helft stuitert.

Leuk en uitdagend spel

Je begrijpt het al: padel is een leuk, sportief en uitdagend spel waarin veel van je reflexen wordt gevraagd. Dus aarzel niet en zoek een padelvereniging in de buurt om het eens een keer uit te proberen.